HockeyNews
PLUS

Lista: De kan bli slutspelskungar

(7315) Eks lista
Bildbyrån

Publicerad: 16 mars 2019

FacebookXWhatsApp

Idag smyger SM-slutspelet igång med åttondelsfinalerna HV71-Rögle och Växjö-Örebro.
Nästa helg börjar kvartsfinalerna och nu är det dags för slutspelskungarna i varje lag att stiga fram. Och vilka blir det då?
Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, listar här lirare som skulle kunna göra ännu mer nytta i slutspelet jämfört med i grundserien.

SHL presenteras av ATG Sport

Jacob Josefson, Djurgården. Foto: Bildbyrån.

Djurgården – Jacob Josefson

Kommentar: Överraskande val? Kanske inte. Jag utgår ifrån att Skellefteå tänker ha full koll på förstakedjan med Brodin, Josefson och Lilja och lägga mycket av sin defensiva kraft där. Men det kommer nog inte att räcka. Mot seriesegrande Färjestad klev både Jakob Lilja och Jacob Josefson (avgörande straff) fram som målskyttar och förstakedjan har börjat komma igång lagom till slutspelet. Fler och fler kedjor visar en uppåtgående trend i Djurgården, men för att stockholmarna ska nå långt i slutspelet är Josefson ovärderlig.

Ryan Lasch, Frölunda. Foto: Bildbyrån.

Frölunda – Ryan Lasch

Kommentar: Ganska naturligt att utse Lasch till Frölundas poängkung även i slutspelet. Han vann SHL:s poängliga den här säsongen och blev tvåa i slutspelets poängliga vid SM-guldet 2016. Malmö har så klart stenkoll på hur man ska möta Lasch. I slutspelet förra våren delade backen Anton Mylläri ut en tackling på Lasch utanför spelet, vilket kostade tre matchers avstängning. Det är överspelat sedan länge, men det kommer så klart att tätna runt Frölundas playmaker.

Linus Johansson, Färjestad. Foto: Bildbyrån.


Färjestad – Linus Johansson
Kommentar: Han värvades från Djurgården för att vara en av de ledande centrarna i Färjestad. Och det har han varit. Johansson är otroligt stark med pucken. Han är den bäste tekaren av centrarna. Han är en av SHL:s skickligaste tvåvägscentrar och har ett temperament som lämpar sig perfekt för slutspelsdramatik. Den 26-årige smålänningen är orädd, oöm och otroligt bra på att göra sina medspelare tjänster ute på isen.

Markus Ljungh, HV71. Foto: Bildbyrån.

HV71 – Markus Ljungh
Kommentar: Förra säsongen kom han tillbaka starkt efter en skada och var Djurgårdens poängkung i SM-slutspelet där han gjorde elva poäng (fyra mål) på elva matcher. Han blev HV:s poängkung i grundserien och nådde för första gången i karriären 40 poäng. Kung Ljungh? Kung Ljungh! Kedjan med Ljungh, Simon Önerud och Martin Thörnberg är något att luta sig emot för de mindre erfarna lagkamraterna.

Erik Gustafsson, Luleå. Foto: Bildbyrån.

Luleå – Erik Gustafsson
Kommentar: Av spelarna som nu ska spela slutspelshockey var han den som hade mest istid i snitt i grundserien och låg på närmare 25 minuter per match. I SM-slutspelet kan snittiden bli ännu större eftersom matcherna kan komma att avgöras efter långa förlängningar.
Gustafsson har varit en stort bidragande faktor till Luleås topplacering den här säsongen och om det är någon spelare som absolut inte får bli skadad under slutspelet så är det den här mångfacetterade backen.

Fredrik Händemark, Malmö. Foto: Bildbyrån.

Malmö – Fredrik Händemark
Kommentar: Apropå tekningar. Här är SHL:s flitigaste tekare. Han är så gott som lika bra på alla punkter på isen, vilket gör att han är oersättlig för Malmö i kritiska lägen, eller egentligen i alla lägen, i matcherna. Händemark kan leda alla typer av kedjor och visade i Tre Kronor i Beijer Hockey Games att han kan göra det mot alla former av motstånd.
Som lagkapten leder han laget i egenskap av att vara både murbräcka, poänggörare och den som står upp för sina lagkamrater verbalt som med sitt malande tacklingsspel.

Ted Brithén, Rögle. Foto: Bildbyrån.

Rögle – Ted Brithén
Kommentar: Jag kanske blir lite tjatig när det gäller hans betydelse för Rögle, men lagets förstecenter är toppkedjans hjärta och hjärna i samma person. Brithén gör nästan alltid nästan allting rätt ute på isen, från små detaljer till de avgörande attackerna mot motståndarmålen eller den där backcheckingen som kan få en hel match att vända.
I mötet med HV71, som han var med och vann SM-guld med 2017, kommer han att symbolisera och personifiera en hel bygds hopp och drömmar om att nå SM-kvartsfinal för första gången sedan 1994.

Oscar Möller, Skellefteå. Foto: Bildbyrån.

Skellefteå – Oscar Möller
Kommentar: Det är svårt att bräda Joakim Lindström när det kommer till kritan. Men förra säsongen var Möller Skellefteås bästa mål- och poänggörare i slutspelet. Bara Växjöduon Elias Pettersson och Robert Rosén var vassare.
Nu när lagkaptenen Jimmie Ericsson saknas är det Möller som bär C:et på tröjan och han har förmågan att ständigt vara skärpt för sitt lags bästa, både före, under och efter matcherna. En stor styrka. Förutom det där ruskiga skottet, då.

Janne Pesonen, Växjö. Foto: Bildbyrån.

Växjö – Janne Pesonen
Kommentar: Ingen poäng i de sista fyra matcherna av grundserien. Men ingen fara. Som äldst i laget bär Pesonen på erfarenheter som han gärna delar med sig av till sina lagkamrater och han vet att det kan gå upp och ner med poänggörandet under en säsong. Oavsett vilken kedja han placeras i utgör han ett evigt hot för motståndarna och om Växjö ska kunna höja sin effektivitet (nu sämst i ligan) blir han en nyckel. I powerplay har Växjö spelat 0-1 de senaste fyra matcherna. Men det är en annan historia…

Jhonas Enroth, Örebro. Foto: Bildbyrån.

Örebro – Jhonas Enroth
Kommentar: Kan en målvakt bli poängkung i ett slutspel? Självklart inte. Men många gånger har målvakter blivit guldhjältar. Enroth blev det när Tre Kronor vann VM-guld 2013 och om det är någon som kan utmana Växjös Viktor Fasth på en målvaktsduell i en nervkittlande bäst-av-tre-serie så är det definitivt Enroth.
Han har varit enormt viktig när Örebro säkrade SHL-kontraktet. Han kommer också att ingjuta det mod som kommer att krävas för att bjuda Växjö på en omgång i åttondelen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!

Följ ämnen i artikeln